Колд брю в прямому перекладі означає “холодне заварювання” і це справді так. Механіка така: змелену каву заливають холодною водою і залишають на тривалий проміжок часу — від 12 до 24 годин. Пропорція кави і води — 1:4 або міцніше
Результатом такого заварювання є концентрат, який проходить фільтрацію та може подаватись розбавленим водою, льодом або/також молоком. Кава, приготовлена за технологією колд брю, має яскравий, проте м’який смак. Кава, приготована таким методом буде мати значно більший вміст кофеїну та значний термін зберігання.
Крім того, при такому заварюванні виділяється менше кислот та масел, що робить колд брю більш солодким, тому він підходить навіть людям з чутливим шлунком. Ми використовуємо колд брю як основу для приготування Nitro cold brew.
Історія цього напою почалася з далеких 60-х. За однією версією, ідея прокапування холодної води через товстий шар кави, належить голландцям. Так вони вирішували проблему транспортування готового продукту. Потім цей метод набув популярності в Японії, де і прижився на ринку як готовий консервований напій з цукром та молоком.
В 70-ті роки італійський гігант Illy почав виготовляти консервований напій без додатків та підсолоджувачів.
Згідно іншої теорії, колд брю починається з 60-х років з Гватемали, де Тодд Сімпсон під час робочої експедиції приготував смачний кавовий концентрат та після повернення додому сконструював колд брю систему Toddy. Завдяки концепції Сімпсона, його система сьогодні переросла у визначний метод колд брю.
Існує два найпопулярніші методи приготування колд брю: настоювання та прокапування. Метод настоювання - каву змішують з водою та дають настоятися. Після чого готову суміш кави та води фільтрують за допомогою паперових або тканинних фільтрів.
Метод прокапування - в окремому резервуарі знаходиться лід, що танучи, прокапує через каву в паперовому фільтрі.
Зазвичай для приготування напою використовують каву натуральної обробки, щоб смак був м’яким та чистим. Влітку 2022 для своїх напоїв ми використовували Гондурас анаеробної обробки, аби напій на виході виходив дуже насиченним з темними алкогольними дескрипторами
Найпростішим для приготування вдома, звісно, буде метод настоювання. Тож як приготувати колд брю в домашніх умовах?
Використовуйте каву грубого помолу.
Розведіть її з водою (бажано фільтрованою) у банці або іншій посудині у пропорції 1:4 - 1:5. Ретельно розмішайте мелену каву, так щоб вона вступила у добрий контакт з водою і почався процес екстрагування.
Поставте у холодильник або залиште в кімнатній температурі на 12-24 години.
Процідіть напій у чисту посудину. Використовуйте паперовий фільтр або декілька шарів марлі. Готовий концентрат зберігайте в холодильнику до 7 діб
Коли закортить холодної кави, змішайте концентрат з водою, льодом чи молоком. Рецептів таких кавових коктейлів може бути безліч.
Експерементуйте!
Comments